Tévhitek
Rólunk

Get 24/7 access to a network of 20,000+ vetted doctors Available to help you via chat, phone, and video call! With specialists in over 150 categories, you’ll find a professional for your needs.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amt

Lorem ipsum dolor

Milyen feladatokat lát el az OSA az egyházban?

A Különleges Ügyek Irodája (Office of Special Affairs, azaz OSA) felelős az egyházat érintő minden jogi ügy vezetéséért és koordinálásáért. Emellett nyilvános anyagokat tesz közzé a nagyközönség, a kormányok, a média és az Egyházhoz hasonló érdeklődésű egyéb vallási és társadalmi csoportok számára a Szcientológia társadalmi helyzetet jobbító munkájáról.

Német „dokumentumfilm” az OSA-ról

ARTEAz utóbbi időben napvilágot látott egy film, amely igyekezett megválaszolni a Szcientológia állítólagos veszélyességének kérdéseit. Ezt a filmet az ARTE* 2012. május 15-én mutatta be „Das Office of Special Affairs O.S.A. – Der Scientology-Geheimdienst” (Különleges Ügyek Irodája – a Szcientológia titkosszolgálata) címen.

SWRAz SWR** által készített dokumentumfilm feltehetőleg az első ilyen jellegű megnyilvánulás a Szcientológia Különleges Ügyek Irodájával kapcsolatban. Markus Thoess és Frank Nordhausen riporterek már 2011 áprilisa óta dolgoztak az SWR-ARTE szerkesztőségének megbízásából ezen a dokumentumfilmen. A riporterek munkamódszere megsértette a kiegyensúlyozott tájékoztatás elvét, hiszen főleg az Egyház ellenzőit szólaltatták meg és egy előre felállított negatív koncepció szerint készítették el a filmet a valós tények feltárása helyett.

A Szcientológia egyház véleménye a médiáról

A Szcientológia Egyház a médiát a társadalom fontos elemének tartja, amely képes egy sor jó dolgot elérni, amennyiben felelősségteljes módon működtetik. A felelős sajtó hatékony eszköze lehet a társadalmi reformoknak. A Szcientológia Egyház is csak a médián keresztül volt képes széles körben felhívni a figyelmet az emberi jogok folyamatos megsértésének tényére a világ különböző országaiban.

Tény az is, hogy az egyház saját magazinjában, az Ember és Szabadságban számos tiszteletre méltó újságíró bizonyította elkötelezettségét és kitartását a visszaélések nyilvánossá tételében, ezzel is hozzájárulva a szükséges reformlépések eléréséhez.

Viszont tény az is, hogy a Szcientológia egy új vallás, és ezért – az ismeretek hiányából fakadóan – sok a vele kapcsolatos félreértés és az ebből fakadó vita. Tisztában vagyunk vele, hogy ez elkerülhetetlen minden olyan dolog esetében, ami új és ismeretlen. A Szcientológia nem egyedülálló ebben a tekintetben.

Mi is tulajdonképpen a Különleges Ügyek Irodája (Office of Special Affairs) – röviden OSA?

A Különleges Ügyek Irodája a Szcientológia Egyház egyik részlege, amely a társadalmi kapcsolatokkal foglalkozik, beleértve a jogi, a humanitárius és szociális ügyeket, valamint az állam szervezeteivel, más vallásközösségekkel és a sajtóval való kapcsolatokat. Időnként megjelennek a médiában olyan híresztelések, amely szerint ez az osztály a Szcientológia titkosszolgálata. Valójában viszont az iroda az Egyház világi és közügyekkel foglalkozó részlege és semmi több.

Mivel foglalkozik az OSA?

Elsősorban ennek az irodának a feladata biztosítani, hogy a Szcientológia egyházak és missziók működése megfeleljen az adott ország törvényeinek. Például intézi, hogy rendelkezésre álljanak az előírt működési és egyéb hatósági engedélyek, ellenőrzi, hogy az adóbevallások rendben megtörténnek-e, az egyház betartsa a hatályos törvényeket. Ezt helyi ügyvédek és szakemberek segítségével teszi.

Egy peres eljárás vagy bármilyen felmerülő jogi szituáció esetén természetes, hogy a Szcientológia Egyház az általa megbízott ügyvédekkel dolgozik együtt, akiknek az OSA biztosítja a szükséges dokumentumokat és adatokat, hogy azok a megfelelő törvényes kezelést ki tudják dolgozni.

Azok, akik nem nézik jó szemmel az egyházunkat, időnkét azt állítják, hogy az OSA titkos nyomozásokat folytat illegális módszerekkel. Ezzel szemben az igazság az, hogy az OSA mindig is törvényes keretek között működött, és nem folytat, illetve nem folytatott soha törvénytelen titkos tevékenységet. Több per is keletkezett az Egyházat támadó személyek megalapozatlan állításai alapján, amelyeket a vádaskodók sorra elvesztettek.

Az OSA közönség kapcsolati irodája tájékoztatást nyújt az Egyház aktuális híreiről sajtóközlemények, cikkek formájában a nyomtatott vagy elektronikus médiában, illetve társadalom jobbító tevékenységeiről az Internet más fórumain, amely a közönség körében érdeklődésre tarthat számot. Az OSA-ban található közönségkapcsolati iroda rendelkezésre áll az Egyházat érintő kérdések megválaszolására.

EloadasAz OSA hivatott koordinálni azokat a társadalom jobbító programokat is, amelyek az emberi jogok oktatásának bevezetését és tudatosítását célozzák; a drogmegelőzési, illetve nagyszabású drogfelvilágosító programokat; erkölcsök helyreállítását a társadalomban Az út a boldogsághoz könyv terjesztése által, amely egy nem vallásos L. Ron Hubbard által írt erkölcsi útmutató; valamint a Szcientológia önkéntes lelkész mozgalmat, amely a katasztrófasújtotta területeken nyújt segítséget az arra rászorulóknak. Ezekbe a humanitárius tevékenységekbe bevonja a közösség tagjait is, valamint szoros együttműködésben dolgozik más önkéntes szervezetekkel.

Példa az OSA működésére:

Egy televízióadás azt állította egy esetben, hogy egy személyt meggyilkoltak, aki szorosabb kapcsolatba került a Szcientológia Egyházzal. Az OSA megvizsgálta a tényeket és a vizsgálat bebizonyította, hogy a történet alapja egy gyalázatos hazugság volt, mivel az érintett személy természetes halállal halt meg, és rövid kapcsolata volt az Egyházzal, mint kiderült csak egy Szcientológia könyvet vásárolt. A TV csatornát jogi úton kötelezték arra, hogy közzé tegye az állítás hamis voltát.

Ami az ilyen és az ehhez hasonló vizsgálatot illeti, a Szcientológia Egyház mindig betartja a hatályos törvényeket. Vajon mi lenne az oknyomozó újságírással például, amelynek feladata a közvélemény informálása a különböző visszaélésekről? Szinte minden újságírót le lehetne írni, mint „titkos ügynököt”, aki megpróbálna az igazság végére járni.

Az elmúlt esztendőkben – különösen Németországban – terjedtek el olyan híresztelések, hogy az OSA nem egyéb, mint a Szcientológia Egyház titkosszolgálata. A német nemzetbiztonsági hivatal több mint egy évtizeden át tartotta megfigyelés alatt a Szcientológia Egyházat, de ez idő alatt egyszer sem találták semmi jelét annak, hogy a Szcientológia veszélyt jelentett volna vagy titkosszolgálati tevékenységet végezne.

2013 februárjában a Die Welt és a Der Spiegel német újságok is hangot adtak a Német Alkotmányvédelmi Hivatalból (OPC) – néhány meg nem nevezett szövetségi ügynök által adott interjúban –, ahol kijelentették, „a Szcientológia egyházzal kapcsolatban végzett vizsgálódásnak mindössze az volt a célja, hogy az OPC végre valami új tevékenységet tudjon végezni a vasfüggöny lehullása után”.

*Az ARTE (Association Relative à la Télévision Européenne) európai kulturális televízió csatornaként működik, amely német-francia közös tulajdonban áll. A csatorna műsorainak több mint 60 százaléka saját gyártású, és nagyrészt Európa kulturális életét mutatja be dokumentumfilmjei és magazinműsorai által. Az ARTE költségvetése évi 350 millió euró. Reklámok nem láthatók a programban. 2004 óta fogható Magyarországon is német nyelven. Az SWR által készített dokumentumfilmet az ARTE mutatta be.

** A Südwestrundfunk (SWR) egy német regionális közszolgálati rádió Németország Baden-Württemberg és Rheinland-Pfalz szövetségi tartományában, az ország délnyugati részén. A Rádió három irodával rendelkezik, Stuttgartban, Baden-Baden-ben és Mainz-ban. A Rádió az ARD részvénytársaság része, igazgatási központja Stuttgartban található.