Míg végül semmid sem marad

Az eredetileg „Míg végül semmid sem marad” című játékfilm egy fiktív történet a Szcientológiáról, amelyet az ARD közszolgálati TV csatorna készített és mutatott be 2010. március 31-én. Az ARD 2,5 millió eurót költött erre a filmre az adófizetők pénzéből. Annak ellenére, hogy azt állították, hogy a film tényeken alapul, és „jogilag alaposan körbejárták”, vonakodtak a németországi Szcientológia Egyház által kért jogi felülvizsgálattól. A filmet nagy titokban forgatták; Munkacíme Tatort: Der Tote im Sund (Tetthely: Halott a tengerszorosban) volt. 

clipboard011Habár a filmet „hiteles történetként” harangozták be, a film készítői mégis úgy érezték, hogy már a filmelőzetesben ki kell hangsúlyozniuk: „…nem állítják, hogy munkájuk minden tekintetben hitelesen reprodukálja az eseményeket.” Ez a nyilatkozat is alátámasztja, hogy a filmben a  valóság és a „költészet” keveredik, és hogy a készítők valójában tudatában voltak annak, hogy a film állításai –  e nélkül a hivatkozás nélkül – jogi szempontból nem lennének védhetők.

A filmet az az Ursula Caberta mutatta be a sajtónak a hamburgi belügyminisztériumból, aki a forgatás szakmai tanácsadója is volt, és aki a német nyelvterületen a legfanatikusabb ellenzője a Szcientológiának. Ursula Caberta a Szcientológia Egyház és annak tagjai ellen éveken keresztül tartó és ismételten hamis ténymegállapításokra alapozott gyűlöletkeltő és diszkrimináló magatartása miatt Hamburg városát a sorozatos jogsértések megszüntetésére irányuló jogi eljárásokra kötelezték.

Fél évvel a film bemutatását követően és 17 évvel azután, hogy Hamburg városa létrehozta a Szövetségi Köztársaság „szektaellenes” munkacsoportját, 2010. augusztus 31-én véglegesen lakat került a csoport vezetőjének, Ursula Caberta irodájának ajtajára. Ez alatt az idő alatt a legnagyobb siker, amit az iroda elért, hogy több vallási kisebbséghez tartozó munkavállaló – köztük jó néhány szcientológus – elvesztette munkahelyét vallási meggyőződése miatt.

Ursula Caberta ezen kívül is rendszeresen fellépett a nyilvánosság és a média előtt volt egyháztagokkal, holott ezek az emberek újra és újra teljesen fiktív történeteket adtak elő a közönségnek. Ennek megfelelően az ARD Szcientológiáról szóló filmje – a „Míg végül semmid sem marad” – is tele van hamis információkkal.

A HVG, amelyik lap először adott hírt a német ARD adón bemutatott filmről, a következőket írta: „A »Míg végül semmid sem marad« című játékfilm – többek sorsát egybeolvasztó történet, és hangsúlyozottan nem dokumentumfilm – Niki Stein, a Tetthely krimisorozat több epizódját is forgató rendező műve.”

A német közszolgálati TV az adófizetők pénzét egy elsősorban krimiket és bulvársorozatot (The Flughafenklinik – Reptéri klinika) rendező-forgatókönyv íróra bízta. Tény, hogy Niki Stein az ARD egyik legtermékenyebb munkatársa.

Amíg a HVG, korrekt módon, azt közölte le, ami a Der Spiegelben megjelent – tehát játékfilmről van szó – addig a többi hírújság és hírportál 95%-ban megtörtént esetről és hiteles dokumentumfilmről írt! Már pedig egy olyan filmet, amely a dolgokat csak a forgatókönyvíró és a rendező nézőpontjából mutatja be, azt lehet hívni játékfilmnek, propagandafilmnek, de dokumentumfilmnek aligha…

A film valóban igaz történeten alapul, de az nem az ARD filmje. Nézze meg a következő, négy részből álló rövidfilmet, hogy megismerhesse a történet valódi szereplőinek valódi történetét!